Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белград е домакин на среща на върха Китай – Централна и Източна Европа

Александър Вучич и Ли Къцян
Снимка: Танюг / Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Белград днес ще се проведе третата среща на върха на Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа под мотото "Нов мотор, нова сила, нова платформа". Срещата ще бъде открита от сръбския премиер Александър Вучич, китайския му колега Ли Къцян и премиера на Полша Ева Копач. Очаква се Копач да съобщи за формирането на смесен икономически комитет на Китай и страните от Централна и Източна Европа.

От българска страна се очаква да участва премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Румяна Бъчварова и няколко министри.

По-късно днес премиерите на Китай и 16-те страни – участнички ще присъстват и на бизнес форум с участието на голям брой китайски компании, проявяващи интерес да инвестират в региона.

Китайски предприемач ще представи българска зона на срещата на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. 50 000 нови работни места в България до 2020 година и над 1 милиард евро инвестиции се очакват в първата в Югоизточна Европа "Евро-китайска зона за икономическо развитие".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44