Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: Децата в институции са под риск от насилие и дискриминация

Снимка: nmd.bg

В България деца се лишават от свобода незаконно за дълги периоди, показва доклад за Българския хелзинкски комитет (БХК). Децата в институции са изложени на повишен риск от насилие и остра дискриминация.

Докладът, представен днес в София, е плод на двугодишен труд и е част от мащабния проект "Деца, лишени от свобода" в Централна и Източна Европа, финансиран от Европейската комисия. В проекта участват общо пет организации от България, Унгария, Румъния и Полша.

Според доклада има множество данни за насилие и малтретиране на децата в местата за лишаване от свобода. Те често са настанявани при неприемливи материални условия. В някои арести, в полицейски управления, както и в поправителния дом за момичета децата се настаняват заедно със задържани възрастни. В част от затворените институции на децата не се осигурява никакъв достъп до образование, на други места образованието се предлага в самата институция, но при много занижено качество. Децата в затворените институции нямат достъп и до адекватна медицинска помощ.

В България функционират два поправителни дома - един за непълнолетни момчета в Бойчиновци и един за непълнолетни момичета в Сливен. Капацитетът на този в Бойчиновци е 260 души, а на този в Сливен - 35. Непълнолетните момчета в Бойчиновци свидетелстват за много случаи на физическо насилие от надзиратели, които остават нерегистрирани поради страх, липса на конфиденциалност на кореспонденцията и телефонните разговори и недоверие към останалите служители в поправителния дом. 

България е една от страните с най-много институции на човек от населението и с най-много настанени деца. Това е един проблем, който е наследство от комунистическия период. От друга страна е нещо, свързано със сериозни структурни проблеми в настоящето, казва председателят на БХК  Красимир Кънев.

Според доклада  в част от затворените институции контактите на децата със семейството се случват по изключение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44