Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Чикаго може да загуби църквата “Св. Иван Рилски - Чудотворец”

Снимка: БГНЕС
Има опасност българската общност в Чикаго да загуби православната църква “Св. Иван Рилски - Чудотворец”. Причината е в дългогодишните съдебни споровете за принадлежността на храма.

Църквата е закупена през 1999-а година. Пет години по-късно Георги Иванов, човекът който дава първоначалната вноска за закупуването на сградата и става гарант на заема, с още няколко членове на църковното настоятелство са отстранени от управата. Започват спорове за принадлежността на църквата и отстраняване на свещеника Валентин Ноцков, които се пренасят в съда и продължават почти 10 години.

От основаването си през 1996-а година църквата е под юрисдикцията на Американската православна църква, но свещеникът Валентин Ноцков служи на български. Биографията му е доста спорна. През 2008-а година той е разпопен от Светия синод в България. Но въпреки предупрежденията и писмата, свещеникът продължава да води службите, а в Американската православна църква, по неизвестни причини, не забелязват писмото за неговото разпопване.

Наскоро обаче съдът се произнесе, че въпреки настояванията, църквата “Св. Иван Рилски - Чудотворец” в Чикаго остава към православната църква в Америка, а не към Светия синод в България. Разпопването на Валентин Ноцков е признато и той е отстранен. Службите вече се водят на английски, а свещеникът е украинец.

Валентин Ноцков уверява, че това е временно и че от България ще дойде друг свещеник, но дали това ще стане, или постепенно едната от двете български православна църкви в Чикаго няма да бъде асимилирана и американизирана, е трудно да се предскаже.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44