Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На официално посещение в България пристига църковен дипломат №1 на Русия

Снимка: БГНЕС
От днес до 20-и декември на официално посещение на Българската православна църква пристига Волоколамският митрополит Иларион, които е председател на Отдела за външноцърковни връзки на Руската православна църква.

Той ще бъде приет от Негово Светейшество патриарх Неофит. В петък двамата ще отслужат Света литургия в Руската църква "Св. Николай". По-късно същия ден митрополит Иларион ще отпътува за Велико Търново, където ще дари от името на Руската Православна Църква комплект камбани за новостроящия се двуетажен храм в старата столица, посветен на "Свети Великомъченик Георги Победоносец и Св.Възкресение Христово".

Във Великотърновския университет ще бъде представено и българското издание на една от най-популярните книги на митрополит Иларион - „Тайнството на вярата”.  Във висшето учебно заведение ще му бъде връчена почетна степен doctor honoris causa.

Митрополит Иларион е сред най-известните съвременни руски богослови, той е и църковен дипломат №1 на Руската Православна Църква. Доктор е по философия на Оксфордския университет и доктор по богословие в богословския инстутит „Св. Сергий” в Париж. Ръкоположене е за епископ на 14 януари 2002 година, когато е определен за глава на представителството на Руската православна църква в европейските международни организации. През 2003 година е назначен за епископ на Виена и Австрия. Участник в Смесената международна комисия за богословски диалог между Католическата и Православната църква и представлява Руската православна църква в Брюксел.  Автор е на повече от 600 публикации, включително на монографии по патристика,догматическо богословие и църковна история.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44