Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма единодушие в управляващата коалиция относно пенсионната реформа

Снимка: БГНЕС

Пенсионната реформа, предложена от ГЕРБ и синдикатите, срещна сериозна съпротива от коалиционните партньори по време на срещата им в парламента. По въпроса за промяната на пенсионното законодателство не се е стигнало до съгласие, обяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

По въпроса за промяната на пенсионното законодателство не се е стигнало до съгласие, обяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев. 

Беше труден разговор без резултат. Дай Боже, да има още разговори - това е разумното. Не смятам, честно казано, че поведението на колегите от ГЕРБ беше на висотата на момента. Аз исках да чуя аргумент защо е толкова спешно, за да стане по този начин. Не получих задоволителен отговор. 

От своя страна Найден Зеленогорски от блока припомни на колегите си от ГЕРБ, че са в коалиция.

Отговорността за финансовото състояние на държавата се носи от мандатоносителя. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след среща с коалиционните партньори:

Отговорността за финансовото състояние на държавата се носи от мандатоносителя. Мандатоносителят е ГЕРБ. Партии с по 4-5% могат да подкрепят, могат и да не подкрепят. Това, което наложи бързи решения, е нашата убеденост, че неща, по-които ние имаме решения и сме го извървели като логика в рамките на партия ГЕРБ, няма смисъл да бъде отлагано. Никой не може да отнеме възможността на министър-председателя и на партия ГЕРБ, да носят отговорност за управлението на държавата и особено за нейната финансова стабилност. 

Окончателна позиция на АБВ по промените в пенсионната система ще има утре след заседанието на Националния съвет, обяви депутатът Росица Янакиева:

Очакваме утре до обяд една обща картина с конкретни числа за всички фондове, за това каква доходност има всеки един от фондовете, какви евентуални рискове би могло да има, още повече че нищо не налага подобно бързане в настоящия момент.

Красимир Каракачанов заяви, че групата на ПФ е разделена по казуса.

Част от колегите са "за" предложението, друга част са "против". Днес проведохме срещи с представителите на частните пенсионни фондове, преди това - с КТ "Подкрепа". От двете срещи чухме две различни мнения, отново. Което означава, че буквално може би утре групата ще трябва да дискутира по този въпрос допълнително. 

Междувременно ПГ на ПФ разпространи позиция, че е необходим широк обществен дебат по пенсионната реформа и ясни икономически разчети и още,че всяко прибързано решение може да има негативни последици.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни идеята на управляващите.

Който си мисли, че ще получава една и съща пенсия от НОИ и една допълнителна от пенсионните фондове, разсъждава погрешно. За да получава някой допълнителна пенсия от пенсионен фонд, очакваната му пенсия от НОИ се намалява с 28%. Така че хората правят избор в рамките на тази хипотеза. 

Решението за промяна на модела в пенсионната система ще разруши досегашният механизъм на работа, коментира Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване:

Решението, което се обсъжда, е прибързано и без всякакви мотиви, финансови обосновки и така нататък. Премахва се възможността на хората, макар и в благовидния предлог, че те ще избират да получават допълнителна пенсия. При тези средства, които са  натрупали досега осигурените лица, родени след 1959-а година, които са 7 милиарда, да се влеят в бюджета на НОИ, без те да могат директно да ги ползват в своя полза, тъй като това са средства в техните лични сметки.

Подобно мнение изрази и председателят на асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44