Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия по образование обсъди законопроекта за училищното образование

Образование
Снимка: Радио Видин

Парламентарната комисия по образование обсъди на първо четене законопроекта за училищното образование, внесен от ГЕРБ и проектозакона за народната просвета, предложен от БСП.

Проектозаконът на БСП, внесен в парламента преди два дни, предвижда задължителна гимназия, като обикновено тя се завършва на 18-19 години, докато този на ГЕРБ - задължително обучение до 16 години - така е и по Конституция. Другите основни разлики в двата документа: БСП предлага да се учи по един учебник по предмет, ГЕРБ да няма горна граница на брой учебници, която в момента е три. ГЕРБ предлага държавата да финансира и частните училища, социалистите са срещу това. ГЕРБ са "за" учебната година да не се повтаря за учениците до 4-ти клас, БСП за тези до 3-ти клас. ГЕРБ са за това до 3-ти клас включително, на учениците да не се поставят оценки, БСП - да не се оценяват само първокласниците.

Двата законопроекта ще се разглеждат едновременно в пленарна зала, но ще се гласуват поотделно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44