Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел започва последният за тази година Европейски съвет

Последното за тази година заседание на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел, ще е и първото под ръководството на новия председател Доналд Туск.

Държавните и правителствени ръководители ще обсъждат най-вече плана на Жан-Клод Юнкер за стратегически инвестиции. България обаче се очаква да постави и въпроси, свързани с „Южен поток“ и европейските фондове.

Преди следващия редовен Европейски съвет през март, Европейската комисия трябва да представи предложение за създаване на енергиен съюз, гласи единственият текст на тема „енергетика“, включен в проектозаключенията от тази среща на върха.

Ако България наистина иска да обсъди затрудненията, пред които я изправя спирането на „Южен поток“ и алтернативните си идеи за газоразпределителен възел на наша територия, ще може да го направи късно днес, по време на работната вечеря. Тя ще бъде посветена на по-нататъшната подкрепа за Украйна, санкциите срещу Русия, и отношенията с властите в Москва.

Дискусиите по-рано ще са посветени на инвестиционния план „Юнкер“, който има за цел да даде тласък на икономическия растеж и заетостта. За финансиране от него 28-те страни-членки вече депозираха над 2000 проекта, като българските са 18.  За 7 от тях България изненадващо е обявила нулева цена на нужните й инвестиции, а останалите 11 са на стойност 3.5 милиарда евро. Списъкът е предварителен и може да бъде допълван, а България и още няколко страни от Централна и Източна Европа настояват инвестиционния план да отчете географските и геополитеческите им особености. България е и сред страните, които искат да получат още една, допълнителна година, за усвояване на еврофондовете от стария програмен период. Освен на Европейския съвет, премиерът Бойко Борисов ще може да постави тези въпроси и на традиционната  работна среща на лидерите от ЕНП, която ще се проведе преди него.

   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44