Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит награди с ордена на БПЦ Волокаламския митрополит Иларион

Снимка: podvorie-sofia.ru


На тържествена церемония патриарх Неофит връчи ордена на Българската православна църква "Св. Кирил и Методий" - първа степен, на Волоколамския митрополит Иларион от Руската православна църква, който е на официално посещение у нас.

Светият синод взе единодушно решение да награди митрополит Иларион за 100-годишнината на Подворието на Московската патриаршия в София, каза патриарх Неофит при връчването на отличието.

В словото си  той изтъкна значението на придобилия известност у нас руски храм „Свети Николай“ , които се е превърнал в знаково място за молитва и духовно утешение и добави:  Вече столетие, през цялата си богата на църковен живот история, този храм заедно със свещениците и свещенослужителите при него са жива връзка между нашите сестри църкви  и нашите братски православни народи. Надяваме се, че тези дни прекарани в България, ще оставят във Вас вълнуващ спомен от братско общение  и нашето общо свидетелство за единството ни във вярата и любовта Христова

Завеждащият външноцърковните отношения на Руската патриаршия Волоколамския митрополит Иларион обяви, че църквите ни са обединени от многовековни отношения:

Аз пристигнах тук, за да Ви  засвидетелствам своето уважение и да разговаряме по темите, свързани с общите ни интереси в нашия дневен ред. Нашите църкви са обединени от многовековни  отношения. През 20 век ни се наложи да преминем през редица изпитания.  100-годишнината от освещаването на руското подворие в България съвпадна и със 100 години от началото на Първата световна война, което бе едно от дългите страдания, които преживяха народите ни през този период.

По решение на Светия Синод и за особени заслуги към Цълквата, с орден "Св. Св. Кирил и Методий" 2- ра степен, главата на Българската павославна църква отличи и архимандрит Филип, представител на Руската православна църква и наместник на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44