Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът очаква яснота от Европейския съвет за "Южен поток"

Бойко Борисов
Снимка: БТА



Премиерът Бойко Борисов очаква от Европейския съвет в Брюксел да получи ясни отговори какви действия трябва да предприеме България по проекта "Южен поток". 

Проблемът вече не е само български, подчерта Борисов и формулира въпроса, на който ще очаква ясен отговор и аргументите към него : 

Какво да правим по "Южен поток"? Имаме двустранно споразумение, ратифицирано от парламента. Имаме ангажименти по него. Спрели сме ги като прогнозируем европейски партньор, но от тук нататък и европейските ни партньори трябва да разберат, че ние не може да отиваме за всяко нещо на арбитраж и да губим пари. 

Борисов потвърди и намерението си да постави за обсъждане идеята за газоразпределителен възел у нас. 

Премиерът очаква, че скоро ще бъде намерен компромис за пенсионната реформа и смята, че забавянето й няма да доведе до проблеми с Брюксел, защото ще е минимално. Борисов коментира предложението за вноските за пенсии:

Считам, че всеки българин може сам да реши този проблем. Още повече - това ще доведе до конкурентност в самите фондове. Те ще имат една година време със своите реклами, със своите офиси да седнат и с всеки един, който се осигурява там, да кажат "При нас доходността е по-голяма, парите ви се управляват по-добре". Ще създадем конкурентност във фондовете и по този начин ще има по-голяма доходност. Аз от случая с КТБ си извадих извод за себе си - когато нещо става автоматично, когато става безконтролно, в един момент дори една стабилна институция, като БНБ, видяхте, че се оказа, че не е контролирала така, както трябва. /.../ Единственото от всичките лъжи, които чух, за национализация, за подобни глупости, което е абсолютно невярно, и не знам срещу какво ще се протестира - че даваме демокрация, че даваме на хората право на избори. Единственото, което виждам, че може да имат основание, е, че ако веднъж от частния пенсионен фонд отидеш в НОИ, след това не можеш да се връщаш. Затова съм възложил на финансовия министър да ми подготви и да ми предложи в най-кратък срок и това решение.  

Още от думите на премиера може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44