Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС: Русия остава стратегически проблем за общността

Италианският премиер Матео Ренци, президентът на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на ЕК Жан Клод Юнкер дават пресконференция след заседанието на Европейския съвет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия остава стратегически проблем за Европейския съюз, заяви след заседанието на Европейския съвет неговият нов председател Доналд Туск:

Най-голямото предизвикателство пред нас днес е руският подход, не само към Украйна, но и към Европейския съюз. Нашите дискусии по темата показаха, че Евросъюзът е толкова единен по този въпрос, колкото не е бил никога преди. Разбира се, не са ни нужни никакви радикални идеологии, но трябва да сме единни и да да действаме активно.

Европейският съвет даде единодушна подкрепа и за инвестиционния план на Жан-Клод Юнкер, който трябва да привлече поне 315 милиарда евро за повишаване на икономическия растеж и заетостта. Националните вноски във фонда ще бъдат уточнени на по-късен етап, самият инвестиционен план обаче ще бъде задвижен много бързо, съобщи председателят на Еврокомисията:

Проектът на законодателен текст ще бъде представен през януари. Комисията ще го приеме на заседанието си на 13-и януари и бихме искали другите законодателни органи - Съветът и парламентът, да го одобрят бързо, за да може фондът да започне своята дейност през юни.

Жан-Клод Юнкер добави, че няма да има географски преференции за отделните проекти, които ще получат финансиране, и че инвеститорите ще преценяват сами кои от тях са най-перспективни.

Европейският съюз е амбициран да подпише трансатлантическото партньорство със Съединените щати до края на следващата година, се посочва в заключителните изявления от срещата на върха. Представители на ЕС и САЩ ще се срещнат през февруари 2015-а година във Вашингтон  за следващия кръг преговори по сделката.

Този Европейски съвет, който беше първи под ръководството на Доналд Туск и с участието на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия, за първи път от 11 години насам приключи работата си само за един ден. 
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44