Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюрдската пешмерга е изтласкала "Ислямска държава" от 100 кв. км територия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кюрдските сили, които се сражават срещу "Ислямска държава" в Северен Ирак, са пробили обсадата на джихадистите на планината Синджар, където бяха блокирани хиляди представители на язидската етническа общност, съобщи Би Би Си. "Ислямска държава" превзе град Синджар през август и принуди хиляди представители на язидите да потърсят убежище в планината край града. Около 8000 бойци на кюрдската пешмерга са участвали в операцията, заяви Масрур Барзани от Съвета за национална сигурност на Иракски Кюрдистан.
 
Надяваме се, че всички тези хора в крайна сметка ще успеят да се върнат по домовете си в градовете и селата си. Но за тези, които се нуждаят от евакуация, сега е отворен коридор, по който да бъдат изведени.

Информацията бе потвърдена и от командващия акцията генерал Джеймс Тери. Той обяви, че въоръжените милиции на кюрдите в Ирак, с помощта на международната коалиция, са изтласкали джихадистите от 100 квадратни километра територия.
 
53 конкретни въздушни удара позволиха на силите да извършат маневри и да си върнат около 100 квадратни километра територия. Подобни съвместни усилия значително ограничават способността на "Ислямска държава" да управлява и контролира, да се въоръжава и да извършва маневри.

Според генерал Тери операцията срещу групировката "Ислямска държава" ще отнеме поне три години. В същото време председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ, генерал Мартин Демпси, заяви в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", че три ключови фигури на "Ислямска държава" са били убити в Ирак от средата на ноември досега.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44