Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Новият американски закон може да навреди на отношенията между Москва и Вашингтон задълго

Джон Кери и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Подписаният от президента на Съединените щати Барак Обама "Закон за подкрепа на свободата на Украйна", който заплашва с нови антируски санкции, може на навреди на отношенията между Москва и Вашингтон за дълъг период от време. Това каза руският министър на външните работи Сергей Лавров в телефонен разговор с американския си колега Джон Кери. Двамата са обсъждали израелско-палестинския конфликт и положението в Украйна. Разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.

Обама отбеляза, че няма намерение да въвежда нови санкции срещу Русия, въпреки подписването на закона, и дори е готов да намали настоящите, ако Москва се върне към изпълнението на минските договорености. На свой ред руският президент Владимир Путин подчерта, че санкциите са вредни за всички, включително и за тези, които ги налагат.

Сергей Лавров проведе също така телефонен разговор с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. Двамата са подчертали, че е необходимо колкото е в възможно по-скоро да се проведе поредното заседание на Контактната група и да се създадат условия за всеобхватен вътрешноукраински диалог. Сред приоритетите е била посочена и необходимостта от оказване на хуманитарна помощ на мирното население в района на конфликта в Югоизточна Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44