Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-румънска пътна карта за развитие на възобновяемите енергийни източници ще подпомага бизнеса от двете страни на границата

Снимка: Община Добрич

Българо-румънска пътна карта за развитие на възобновяемите енергийни източници в областите Добрич и Констанца ще подпомага бизнеса от двете страни на границата. Проектът е по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

Разработването на зеления проект ще започне с инвентаризация какво е изградено досега като мощности в българска и румънска Добруджа, какви мощности има спрени и какви все още не са в експроатация. В проучването на потенциала в двата региона ще бъдат включени характеристики на почвата, вятъра, слънцето, промените в местното законодателство. Според ръководителя на проекта Силвия Щумпф при проучванията ще се канят и местни инициативни групи, за да си отговорят заедно на въпроса:

Екосъобразно ли да е или да даде хляб на региона? Ние, примерно, можем да пишем, че има и потенциал за използване на биомасата и това да го включим и да тръгнем да търсим някаква реализация. Местните хора обаче какво мислят - не само целта бизнесът да е заинтересован и еколозите да са доволни. Ако го няма желанието на местно ниво, тези проекти ще останат на хартия.

Първите проучвания ще бъдат оповестени в края на януари идната година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44