Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в Мъглиж

| обновено на 20.12.14 в 11:43

Кметът на община Мъглиж Господин Господинов обяви ден на траур, заради вчерашната експлозия в цеха за пиротехнически изделия на фирмата „Балиста“, при която загина 45-годишен работник.

Няма промяна в състоянието и на двете жени, които пострадаха при взрива. Това съобщиха за "Хоризонт" от институт за спешна помощ "Пирогов", където са настанени пострадалите. Вчера следобед двете жени бяха транспортирани в Клиниката по изгаряния на "Пирогов", като едната от пациентките е със 79 процента изгаряния, а другата - с 30 процента. И двете са вдишали опасни токсични газове и са с реална опасност за живота.

Кметът Господин Господинов каза за "Хоризонт":

Хора от общината не работят в цеха на Ганчо Ганев - собственик на фирмите „Балиста“ и „Вертекс“, които произвеждат пиротехническите изделия и ловни патрони за гладкоцевни оръжия. Това е единственият начин, по който можем да изразим съпричастност към семействата на загиналия и на ранените работници.

Екип от Националната следствена служба ще влезе на мястото на инцидента, за да започне разследването. Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който дойде вчера на мястото на произшествието, заяви, че ще се проверят и всички разрешителни на фирмата, както и действията на контролните органи от МВР. На този етап няма кой да отговори защо при комплексната проверка на фирмата през октомври е участвала и Държавната агенция за национална сигурност.

На площадката на „Балиста“, където избухна взрива, се виждали нови строителни дейности, твърди заместник-областният управител на Стара Загора Маноил Манев, които, според собственика на фирмата Ганчо Ганев, били в резултат на спечелено европейско финансиране.

Образуваното досъдебно производство за взрива е срещу неизвестен извършител. Разследването по преценка на окръжния прокурор в Стара Загора Дичо Атанасов ще се води от екип следователи при Националната следствена служба в София. Огледът на местопроизшествието е започнал след изтичане на технологичното време, през което са можели да възникнат вторични взривове. Предстоят разпити на свидетели и назначаването на множество експертизи. Вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че най-вероятно става дума за грешка в технологичния процес. На Фирмата "Балиста" ще бъде направена нова проверка на всички разрешителни и на самия контрол върху производството, осъществяван от службата КОС към МВР. Според специалисти от Регионалната инспекция по околна среда и води, производството в цеха на Казанлъшката фирма не влиза в обсега на разрешителните режими на Екоминистерството, защото ставало дума за малки количества взривни вещества.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44