Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизправни пиротехнически изделия на пазара

| обновено на 20.12.14 в 11:18

Близо 15 на сто от пиротехническите изделия, които се предлагат в навечерието на празниците, не съответстват на изискванията, сочи проверка на агенцията по метрология и технически надзор.

Извършени са 44 проверки в цялата страна на 30 групи пиротехнически изделия.

Несъответствията са основно неточни маркировки, нарушена цялост на изделието, дефекти или технически неизправности. На производители, търговци и физически лица са съставени девет акта за административно нарушение. Наложените глоби са за около 4 000 лева.

От 500 до 2000 лева при първо нарушение и от 1000 до 3 хиляди лева при повторно, е санкцията за нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия, съобщиха от полицията  в Кюстендил.

Разрешителни за продажба на такива изделия са издадени само за големите търговски вериги и за оръжейните магазини, които в Кюстендил са два-три. Постоянно ще се следи за продажбата на празнична пиротехника от улични търговци и на кооперативния пазар.

Според общинската наредба за опазване на обществения ред, глобата при използване на пиратки и фойерверки на неразрешени места е от 100 до 500 лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44