Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: В споразуменията за "Южен поток" няма уговорки за финансови претенции

Снимка: dnevnik.bg
В междуправителствените споразумения за „Южен поток“ няма уговорки за финансови претенции, заявява руският енергиен министър Александър Новак в интервю за вестник „Комерсант“. Според него всеки конкретен случай относно направените инвестиции в страните от проекта трябва да се разглежда отделно, но като цяло разходите не са големи и като правило те са били основно за сметка на „Газпром”.

А що се отнася до инвестициите, направени в Русия за разширяване на газопреносната система и за подготовката на строителството на морския участък, те ще бъдат използвани при прокарването на газопровода по новия маршрут до Турция, смята Александър Новак.

По думите му в момента се проучват различни трасета под вода и по суша, като тръбата може да премине успоредно със  „Син поток” или както е в проекта за  „Южен поток“ , но вместо към България да направи завой към Турция. 

Руският енергиен министър потвърди, че в телефонния разговор в петък българската му колежка Теменужка Петкова е повдигнала въпроса за създаването край Варна на голям разпределителен хъб за търговия с газ, но не коментира самото предложение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44