Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем посланици от ЕС с отворено писмо за съдебната система

Седем посланици на държави от Европейския съюз в София заявиха в писмо подкрепата си за магистратите, които поискаха оставката на ръководството на Софийския градски съд. Дипломатите защитиха и запазването на механизма на Еврокомисията за проверка на правосъдната реформа.

Посланиците на Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Финландия, Франция и Холандия припомнят, че исканата оставка на председателя  на СГС Владимира Янева и на двама от четиримата й заместници се подкрепя не само от 15 съдии в институцията, но и от 25 магистрати на Софийския районен съд, от Съюза на съдиите в България и десетки адвокати.

Повод станаха съмненията в компютърната система за случайно разпределение на делата и критиките на френския посланик Кзавие Лапер Дьо Кабан относно хода на съдебно дело срещу френска търговска фирма у нас.

Не сме ние хората, които да отсъдят кой има право и кой няма в случая, но самият факт, че съдиите повдигнаха тези въпроси, е в полза на българската съдебна система и обществото, казват седемте посланика в писмото.

Когато група от уважавани професионалисти изразяват загриженост и повдигат подобни въпроси, те заслужават специално внимание и задълбочен отговор
, продължава текстът:

Магистратите ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи. Техните усилия трябва да бъдат признати, а мнението им - чуто.


Посланиците подкрепят и приетата от правителството Стратегия за реформа в съдебната система.

Те смятат, че Механизмът за сътрудничество и проверка на Еврокомисията не е просто един вътрешен въпрос, на него не трябва да се гледа като на чуждо тяло или като на критики от чужбина.

Властите трябва да се възползват максимално от този процес
, казват в писмото си представителите на австрийското, белгийското, британското, датското, финландското, френското и холандското правителство.

Пълният текст на писмото ще откриете на интернет страницата на посолството на Великобритания - https://www.gov.uk/government/world-location-news/ambassadors-with-joint-position-on-judicial-reform-in-bulgaria.bg.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44