Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорските синдикати поставят въпроса за дълговете към "Мини Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

Миньорската федерация към КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват милиардите, дадени за "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", да се признаят за държавен дълг. Щом държавата намери няколко милиарда лева за фалита на КТБ, да намери и сега, заяви Валентин Вълчев – лидер на миньорската федерация към КНСБ. 

На среща с министъра на енергетиката, проведена в края на миналата седмица в централата на "Мини Марица-изток" в Раднево, синдикатите са поставили остро проблема за редуциране на неплатените дългове към въгледобивното дружество. Теменужка Петкова е уверила синдикалистите, че от американската компания AES има готовност за ревизия на цената на електроенергията, която НЕК изкупува от тях в договорения 15-годишен срок. На въпрос на "Хоризонт" виждал ли е някой от тях договора с AES – и Валентин Вълчев, и изпълнителният директор на дружеството Андон Андонов отговориха отрицателно. Министър Петкова е заявила, че дружеството няма да бъде приватизирано, както и че пари за заплати и социални бонуси на миньорите ще има. Никой обаче не гарантира средства за инвестиции и ремонтна дейност. 

От днес са изключени два от блоковете в ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3", което води до рязко намаляване на потреблението на въглища. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44