Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 сурвачки от естествени материали сътвориха децата в Смолян

Снимка: Радостина Чернокова

80 сурвачки с естествени материали сътвориха в музейната работилница за изработване на традиционна родопска сурвачка, организирана от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година в работилницата участваха 186 деца от различни институции в областния град. Тя се проведе на два етапа - в къщата-музей „Ласло Наги“ в кв. "Райково" и в залите на музея. Целта на инициативата бе запознаване с обичаите и традициите около Коледните и Новогодишни празници в Родопите. 

С помощта на музейните специалисти участниците от детска градина „Синчец“, шест училища в града и представители от Дневния център за деца и възрастни с увреждания „Звънче“, изработиха 80 сурвачки, които по традиция бяха изложени в експозиционни зали на музея. С пожелание за весели празници, щастлива и успешна 2015-а година, с една част от сурвачките музейната колегия ще поздрави представители на местната областна и кметска управа, а друга част от тях ще подари на колеги и приятели. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44