Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психично болен шофьор е прегазил десет души на Коледния базар във френския град Нант

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Психично болен шофьор на микробус е прегазил десет души на Коледния базар във френския град Нант, като се врязал умишлено в тълпата. Това се случва ден след като в Дижон мъж прегази 11 минувачи с викове "Аллах акбар".
Десет души пострадаха, четирима са в тежко състояние след снощния инцидент в Нант трето поред нападение тези дни във Франция.

Микробусът се е врязал в тълпата на Коледния базар в центъра на града, съборил близкия щанд и прегазил хората пред себе си, преди да се блъсне в електрически стълб. Шофьорът си е нанесъл сам няколко удара с нож, но е без опасност за живота.
Нападателят, 37-годишен, е психично болен и известен и на полицията заради дребни престъпления точно като шофьора от Дижон, който в неделя прегази 11 пешеходци с викове "Аллах е велик". Със същия възглас миналата седмица мъж нападна полицейски участък в Жуе ле Тур, ранявайки трима полицаи.
Този път мотивите за атаката са неясни и не изглежда да имат политически или религиозни подбуди, коментира снощи френският вътрешен министър Бернар Казньов. Според психиатри медийният шум около инцидентите може да е предизвикал верижната реакция.
Френският премиер Манюел Валс свика извънредно заседание за сигурността. Между инцидентите "няма връзка", но "безпокойството е основателно" заяви той пред радио "Юроп 1".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44