Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентна критика на Папа Франциск за Ватикана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск отправи остра и нечувана досега критика за състоянието на Ватикана. Това той направи в коледната си реч пред кардинали, епископи и свещеници.

"Папа Франциск изтъкна 15 болести на Курията", "Папата в ролята на доктор", "Петнайсетте гряха на църквата", "Анатемата на папата срещу духовния Алцхаймер на църквата", са само част от заглавията в пресата, обобщаващи суровата реч на папата.

Той си послужи с особени словосъчетания, за да подчертае значението на своята мисъл, че Курията – главния административен орган на Ватикана, страда от "изневярата спрямо Евангелието" и е заплашен от болести, които трябва да излекува като: духовен Алцхаймер, умствено и духовно вкаменяване, коравосърдечност, тероризъм на празнодумството, екзистенциална шизофрения, прикрит нарцисизъм, боричкания за слава, клюкарските приказки, липсата на самокритика, усещането за безсмъртие, акумулиране на материални блага и др.

Папа Франциск изрично подчерта: Излекувайте се от вашите болести, за да не се превръщате в Сатана.

Във връзка коледните празници Папата се срещна и с обслужващия персонал на Ватикана, който в голяма си част е италиански. Той изрази благодарност за неговата работа и помоли за извинение за скандалите, случващи се във Ватикана. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44