Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайно увеличение на праховото замърсяване отчитат в Стара Загора

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Увеличение на фините прахови частици във въздуха на Стара Загора отчита цяла седмица мобилната станция, разположена в местността Зеления клин. От екоинспекцията твърдят, че замърсяването е причинено от битови източници и от трафика. 

Регистрираното превишение на финните прахови частици е между 1,2 и 1,4 пъти над пределно допустимата средноденонощна норма. От регионалната екоинспекция твърдят, че основната причина е изпозването на брикети в бита, следващата по значимост е претовареният автомобилен трафик. Експертите се позовават на статистиката, която показва, че наднормени стойности на финни прахови частици има през месеците януари, февруари и март и след октомври, когато започва отоплението с въглища. 

Днес финните прахови частици са достигнали нормата по закон. Двете мобилни станции, разположени край селата Ръжена и Остра могила, за да следят дейността на военния полигон Змейово не работят от години, заради изтекъл срок на годност на лампите, използвани в оптическата им система. 

РИОСВ Стара Загора от 11 декември е без директор, от министерството не са назначили временно изпълняващ длъжността, тя ще бъде заета след конкурс. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44