Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкопни работи са унищожили част от непроучени територии на археологически комплекс в Русе

Снимка: Радио Видин

Изкопни работи са унищожили част от непроучените още територии на археологическия комплекс Сексагинта Приста в Русе. Строителните работи са били прекратени незабавно със заповед на кмета Пламен Стоилов, а директорът на Регионалния исторически музей доц. Николай Ненов е уведомил Министерството на културата.

Русенска строителна фирма е трябвало да ремонтира оградата на Военния клуб на улица "Одрин", но да спази указанията, дадени с протокол от министъра на културата и да не засяга по-дълбоки пластове, тъй като тази част е в сърцето на римската крепост  Сексагинта Приста, каза директорът на музея доцент Ненов и допълни:

С багера са изкопали дълбочина в широчина, 40 метра. Това е забранено, защото е от категория А, от степента на охрана на археологическия обект.

Сред изхвърлените камъни, археолозите са намерили един жертвеник от трети век с надписи, които ще бъдат проучени от специалистите на музея. Доцент Ненов описа и щетите, които са нанесени на крепостта:

Със сигурност част от кулата и една стена са изгребани. Вижда се как е разбиван камъкът, как са извадени камъни от стената. Освен това със сигурност археологическите пластове около крепостната стена, както и около кулата са изгребани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44