Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианците отбелязват Бъдни вечер с намален бюджет

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Италианците отбелязват Бъдни вечер с намален бюджет, но в добро настроение.

Традицията Коледните празници да се посрещат у дома ще спазят близо 43 милиона италианци. Според статистиката това се дължи на кризата и заради нея само 2% от хората ще си позволят лукса да ги отбележат на ресторант.

Бюджетът за домашната трапеза тази година беше намален на  100 евро на семейство, но въпреки това, макар и семпла, тя ще е богата - където не може сьомга, ще има пъстърва, както изисква обичаят на Бъдни вечер на масата да присъства риба. Затова и най-популярното меню предлага ястия от змиорка и други рибни деликатеси.

Любопитна е съпоставката на подаръците, които Дядо Коледа ще донесе - таванът за разходи на фамилия от средната класа е до 200 евро, или с 20% по-малко от средните разходи в Европа. При италианците с годишен доход от 100 хиляди евро, обаче средствата за дарове  са 2000 евро и в сравнение с другите европейци те са абсолютни прахосници, отчита специален анализ на Апенините. Заможните харчат с 40% повече от всички останли жители на Стария континент заради това, че  си подаряват скъпи екскурзии, луксозни предмети и облекло.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44