Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музейната църква "Рождество Христово" в Арбанаси е отворена за безплатни посещения

Храмът "Рожедство Христово"
Снимка: Катя Чорова

Над 35 000 българи и чужденци са посетили тази година музейната църква "Рождество Христово" във великотърновското село Арбанаси. На храмовия си празник средновековната църква, която е национален паметник на културата, ще бъде отворена за безплатни посещения

Храмът е най-привлекателният за туристите исторически обект в Арбанаси, каза Соня Петрова от регионалния музей във Велико Търново.

Късно-средновековният храм "Рождество Христово" в село Арбанаси е уникален със запазените над 3 500 изображения. Това е най-богато стенописвания храм в цяла България от периода XVI-XVII век. Не във всяка църква можете да видите така подробно показано родословието на Христоси нещо, което за първи път виждаме в християнски храм - колелото на живота. Това е най-старата композиция, която е запазена по българските земи. Колелото на живота или суетата в лъжовния свят е от 1849 година. Всички, когато влязат в тази църква, ахват, защото няма аналог, наистина, който е чел, който знае и практикува тази религия, християнската, може да прочете историята на сътворението на света в картини. Това е малката Сикстинска капела на България! Наистина отворена Библия.

Днес в музейната църква "Рожедство Христово" ще има богослужение за храмовия празник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44