Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според народните вярвания, започват т. нар. "мръсни дни"

Според народните вярвания, с настъпването на Коледа започват т.нар. мръсни дни. Именно по тази причина хората са спазвали определени действия и забрани, които целят да ги предпазят, допълва Ваня Йорданова, етнолог в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян:

Това е един изключително опасен отрязък от годишното време, в който, според народните вярвания, водят караконджоли, джинове, вампири - все зли сили, които се опитват да пакостят на хората. По тази причина се спазват определен кръг от действия и забрани, които целят да предпазят хората от зловоредното влияние на тези нечисти сили като например, не се излиза навън след залез слънце, жените не бива да работят с вълна, не бива да режат с нож или с ножица, не трябва да перат, не трябва да се мият. И задължително носят в дрехите си чесън, който е с изключително силна апотропейна функция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44