Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият у нас конкурс за най-красива слугиня се е провел във Велико Търново през 1931-а година

Снимка: в. "Република"

Единственият у нас конкурс за най-красива слугиня „Мис чешма“ се е провел във Велико Търново през 1931 година. Наградата била сто лева и се равнявала на цената на двайсетина хляба.

Конкурсът се провел край „Дядо Тодоровата чешма“, където се събирали слугини, войници, работници, чираци.  Организатор бил 22-годишен младеж, увлечен по европейската мода с прякор Пантата, чието основно занимание било да харчи парите на баща си - търговец. Според спомени, издирени от Тодорка Недева от великотърновския музей, на конкурса "Мис чешма" се явили 20 слугини:

След дълги препирни, най-после изборът падна на щастливата слугиня. Другите бяха бракувани по разни недостатъци, разбира се, телесни. Пантата велегласно я провъзгласи за "Мис чешма", тълпата не се задоволи само да цапа с ръце и да вика „Ура“, а грабна избраницата на ръце и обиколиха с нея улицата. Красивото начинание не завършва добре за повечето слугини, тъй като във въпросната вечер те закъсняват за домовете на господарите си и почти всички ядоха бой. Дори се стига и до уволнението на някои слугини, тъй като господарките с ужас забелязват, че парфюмите им са свършили, а копринените чорапи, с които се хвалят през търновското общество са изпокъсани.

Няма никакви свидетелства този конкурс да се е повторил някога във Велико Търново.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44