Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителната операция на бедстващия ферибот "Норман Атлантик" продължава. Спасени са 379 души

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Спасените до момента пътници от „Норман Атлантик” са 379 души.

49 пътници, успели да се качат на спасителна лодка, пристигнаха в Бари на борда на търговски кораб. Сред тях са една бременна жена, 4 деца с родителите си и двама бежанци от Афганистан. Ранените са двама, единият с обгаряния. Повечето са измръзнали. На всички се оказва лекарска помощ. Турски гражданин в състояние на шок разказа, че в спасителна лодка имало четирима починали пътници – двама мъже и две жени, а други скочили от уплаха в морето. Информацията подлежи на потвърждение от страна на италианските власти.

Спасените вече са 379 души, а пътниците, останали за момента на "Норман Атлантик", са около 100. Спасяването им е възможно само по въздух. Четири хеликоптера на италианските военновъздушни сили ги изтеглят от най-горната палуба на ферибота и ги прехвърлят на военния кораб-амфибия "Сан Марко", където им се оказва първа помощ. На час се спасяват до 20 пътника, като спешните случаи веднага се препращат с хеликоптери в болници в област Пулия. Външният министър Паоло Джентилони поясни, че по спасителните дейности има пълен синхрон между Италия, Гърция и Албания. Фериботът се тегли от влекач по посока албанско пристанище, а пожарът е почти овладян. В Адриатическо море времето остава лошо. Прокуратурата в Бари започна разследване по случая.

До момента четирима български граждани са спасени и са в добро състояние, съобщи Министерството на външните работи.

Тази сутрин бе потвърдено, че още две жени са евакуирани на малтийски кораб, участващ в спасителната операция. Това са Р. Тодорова и С. Аргирова, а снощи бяха оповестени имената на други двама спасени българи - Галин Хайтов и Красимир Естов. Спасените пътници са откарани в болници в Бриндизви, Бари и Лечи. Българският консул в Рим пътува за среща със спасените ни сънародници.

Остава противоречива информацията колко още българи има на борда на кораба. В списъка на пасажерите, предоставен от гръцките власти, фигурират девет българи, пътуващи с ферибоота, но според италианската страна те са по-малко, обясни говорителят на външното ни министерство Бетина Жотева.

Според това, което не изпратиха италианците, нашите съграждани са били само седем. В момента това се уточнява, преди всичко приоритетът е спасяването на хората от ферибоота. Индентификацията на спасените ще бъде уточнявана в последствие.

Българските дипломати в Италия и Гърция са  в постоянен контакт с местните власти и ще съобщават своевременно през деня за развитието на спасителната операция.

Пътници - гръцки граждани, от горящия ферибот, съобщиха пред медиите за пропуски в организиране на спасителната акция. Властите не коментират причините за пожара, но според експерти, вероятно е да са се запалили цистерни със зехтин.

Гърци, които се спасиха от горящия ферибот, признаха, че са се хвърляли в морето, за да не изгорят от пожара, който бързо се е разрастнал. Имало недостиг и на спасителни екипи.

Няколко версии вече се появиха за причината за пожара. Най-вероятната, според експертите, е претоварване на ферибота с тирове, които са били паркирани близо един до друг. Сред тях е имало и няколко цистерни със зехтин, които са създали условия за силния пожар.

Лидерите на партиите, преди днешния вот в парламента, се информираха за развитието на спасителната операция и състоянието на евакуираните пътници. Депутатите получиха уверение от министрите на отбраната и на корабоплаването, че спасителната акция ще продължи докато всички бъдат евакуирани от горящия ферибот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Четирима българи са спасени от горящия ферибот

Четирима българи бяха спасени от ферибота "Норман Атлантик". Това са Галин Хайтов, Красимир Естов, Р.Тодорова и С. Аргирова . Те са откарани в болници в италианските градове Бриндизи, Бари и Лече. В предаването „Преди всички“ говорителят на..

обновено на 29.12.14 в 12:08

49 пътници от бедстващия ферибот са пристигнали в Италия. Спасени са 310 души

49 пътници от бедстващия ферибот "Норман Атлантик", които са успели да се качат на спасителна лодка, пристигнаха в италианския град Бари с търговски кораб. Сред тях има петима италианци, четири деца с родителите си, двама бежанци от Афганистан. За..

публикувано на 29.12.14 в 10:41

265 души на борда ферибота "Норман Атлантик" са спасени

Гръцки пасажер е загинал, а четирима са ранени при пожара, избухнал вчера сутринта на плаващия от Гърция за Италия ферибот "Норман Атлантик". Спасителните работи продължиха и през нощта. Досега са спасени 265 души, сред които има и българи. Повече от 200..

публикувано на 29.12.14 в 07:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44