Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигата на Тунджа край Нова махала ще бъде готова след Нова година

Нова Махала, община Николаево
Снимка: Венелина Попова

В първите дни на новата година трябва да бъде завършена дигата край река Тунджа в участъка на наводненото старозагорско село Нова махала, община Николаево.

Около 400 метра дига се изгражда край Тунджа, висока е над 2 метра и половина, с широчина в основата 6 метра, така че да може да поеме нови приливи. Приключват и оценките на щетите на засегнатите от водното бедствие 45 къщи. По предварителна, но не окончателна оценка, за дигата, възстановяването на разрушената пътна инфраструктура и за обезщетяване на собствениците на наводнените къщи и дворове ще са необходими не по-малко от 1 милион и 500 хиляди лева. Собствениците и арендаторите на земи ще бъдат възмездени за унищожената реколта от земеделското министерство.

Преди седмица областният управител на Стара Загора Георги Ранов подаде сигнал до прокуратурата, в който се твърди, че в разрушаването на дигата има човешка намеса, кметът на общината Косьо Косев отговори, че дига на това място не е имало.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44