Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази година трябва да бъде завършен интегрираният проект за водния цикъл на Созопол и Черноморец

Снимка: Иванка Петрова

През 2015-а година в Созопол трябва да приключи най-мащабният проект, изпълняван от общината - завършването на пречиствателната станция за отпадни води, която ще обхване кварталите и туристическите обекти на Созопол и Черноморец. Стойността му е  75 милиона лева. 

Интегрираният проект за водния цикъл на Созопол и Черноморец трябва да приключи на 31 октомври т. г. До момента близо 70% от дейностите са завършени. Изградена, на груб строеж, е пречиствателна станция, а сега предстои да бъде монтирано оборудването ѝ. Построена е входна помпена станция, както и канализационна мрежа в местността "Провлака" и новия созополски квартал "Мисаря", каза заместник-кметът по интеграция и международни отношения Петя Чепелова:

Остава да бъде приключен колекторът и каналните помпени станции в Черноморец, които в момента са на около 60 процента  изградени. Остава да бъде започнат и завършен един от основните обекти - дълбокоморското заустване.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ по проекта за водния цикъл на Созопол е подписан през август 2012 година. 72 милиона лева са средствата, осигурени по ОП "Околна среда" на ЕС. Само с 2 месеца е удължен срокът на строителните дейности, допълни Петя Чепелова.

Изключително сме щастливи, че господин Панайот Рейзи ще отреже лентата на пречиствателна станция, за която се говори от 1989 година.

Строителството на пречиствателната станция в Созопол започна през 2005 година. Обектът дълго време беше изоставен заради липсата на финансиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44