Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва вече е част от Еврозоната

Автори: ,
Снимка: БГНЕС

Еврозоната обхваща вече 19 държави с присъединяването на Литва. В тази връзка Асошиейтед прес отбелязва, че въвеждането на еврото ще помогне на литовската икономика, но ще ожесточи проблема с емиграцията на работна ръка от страната. Около 80 000 литовци - или 3% от населението, напускаха страната си ежегодно по време на кризата от 2008-2011 година. Уеднаквяването на валутата с тази в още 18 по-богати държави ще улесни търговията и ще намали рисковете пред чуждестранните инвеститори. Очакваният скок в брутния вътрешен продукт обаче няма да заличи в скоро време голямата разлика в работните заплати в Литва и на Запад. Ако общите работници в Ирландия печелят над 8 евро, то в Литва те заработват по-малко от 2 евро на час. Разликата при лекарите и IT специалистите е още по-драстична, отбелязва Асошиейтед прес.

За да отбележат раздялата с досегашната национална валута - лита, ентусиасти от Вилнюс издигнаха пирамида от 1 000 000 дребни монети на обща стойност от 10 000 лита или 2 900 евро, предаде БТА. Президентът Далия Грибаускайте заяви, че приемането на еврото е „символ на една по-голяма политическа и икономическа интеграция със Запада“. Проучване на общественото мнение от ноември сочи, че за влизането в еврозоната са 53% от литовците срещу 39% против.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44