Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Ренци закри италианското председателство на ЕС, подчертавайки значението на Балканите

Матео Ренци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Премиерът Матео Ренци обяви  края на шестмесечното председателство на Италия по един не само оригинален, но и многозначителен  начин – не от Рим, а от Тирана, където бе на официално посещение часове преди края на 2014-та година. В тази връзка, той заяви:

Днес, приключва  шестмесечното председателство на ЕС от Италия. Решихме това да стане не в Рим, а в Тирана, защото тук има  част от  бъдещето на Европа и на Европа с нейното минало!


Ренци уточни, че Италия подкрепя кандидатурата на Албания за пълноправен член на ЕС, не само защото страната е европейска, но и защото, съобразно аспектите на съюза, е редно неговите врати да са широко отворени за държавите от Стария континент. Италианският премиер подчерта, че страните от Балканите са сърцевината на европейското бъдеще за постигане на необходимите цели и развитие. Ето защо, каза още той, Европа трябва да бъде домът на всички нейни граждани, не място от бюрократични спънки, а място на надеждата, което Италия в своето шестмесечно председателство положи усилие да направи.

В заключение Матео Ренци пожела една Европа способна да реализира своята култура, идентичност и гордост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44