Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия посрещна Новата година цели 11 пъти

Снимка: Васко Михайлов

Русия е единствената страна в света, която посрещна Новата година цели 11 пъти. Толкова са часовите пояси в най-голямата държава, която заема около една девета от сушата на Земята. Първи си честитиха новата 2015-та година в Камчатка, а последни в Калининградска област.

Новата година е най-любимият семеен празник за повечето руснаци. По традиция той се посреща с богата трапеза у дома, но не са малко и тези, които предпочитат веселието навън.  Ресторантите в Москва тази година отчетоха рекордно посещение след като много руснаци се отказаха да почиват в чужбина заради финансовата криза и рекордния спад на рублата.

Хиляди по традиция посрещнаха Новата година на Червения площад, който е превърнат в ледена пързалка и голям Коледен базар. Спаската кула със знаменития кремълски часовник тази година беше виртуална, тъй като е в ремонт и образът й беше прожектиран върху строителното скеле. 

В своето новогодишно послание руският президент Владимир Путин заяви, че присъединяването на Крим и Севастопол към Русия завинаги ще остане едно от най-важните събития в историята на страната:

Любовта към родината е едно от най-силните и възвишаващи чувства. Тази любов изцяло се прояви в братската подкрепа за хората в Крим и Севастопол, когато те твърдо решиха да се върнат в своя роден дом, подчерта  Путин.

От днес започва 11-дневната новогодишна ваканция за всички руснаци.  Президентът Владимир Путин и премиерът  Дмитрий Медведев вече заявиха, че след като посрещнат Новата година сред своите най-близки хора, веднага ще се върнат на работа, тъй като сложната икономическа обстановка в страната изисква да се вземат оперативни решения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44