Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия нерегламентираната употреба на фойерверки е заплашена от глоби до 50 000 евро

нова година фойерверки
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Милиони евро всяка година се харчат от германците за закупуване на ракети и фоейверки, които да бъдат използвани в новогодишната нощ.Но според законите и правилата за използването им – официално легално произведени и гарантиращи лично безопасност ракети и фойерверки могат да се купуват в Германия само от 29 до 31 декември. Затова най-страстните любители на светлинното новогодишно шоу се редят на опашки по цяла нощ преди 29 декември, за да си гарантират най-екстравагантните ракети и фойерверки.

Законът разрешава изстрелването им от 0.00 часа на 31 декември до 24 часа на 1 януари, но при шум не по-висок от 120 децибела и на разстояние не по-малко от 8 метра от хора и сгради. В новогодишната нощ не е в сила забраната да се пази тишина от 22 часа до 6 сутринта. Ако все пак някой се оплаче за нанесени му щети от новогодишния шум – това се заплаща от здравната каса, но след сериозно обсъждане с жалбоподателя.

Съюзът за защита на домашните животни междувременно винаги призовава да бъдат щадени всички домашни животни, които преживяват стрес от шума и гърмежите на новогодишните ракети и фойерверки. Собствениците им получават специални указания как да подготвят любимците си, за да няма дълготрайни последици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44