Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добруджанските общини ще честват 75 години от Освобождението на Южна Добруджа от румънско владичество

През 2015 година добруджанските общини ще честват 75 години от Освобождението на Южна Добруджа от румънско владичество и връщането й в пределите на България. В първия освободен град, Балчик, подготовката за тържествата вече започна, каза кметът на града Николай Ангелов:

Нашето желание е да отбележим много тържествено тази дата. Вече сме направили и подготовка за някои от събитията, които ще бъдат чак на 21 септември. Ще направим възстановка на посрещането на българския флот на пристанището. Ще прелетят самолети - така, както е било преди 75 години. Балчик, заедно с Тутракан, са първите градове, които са присъединени към България.

Във всяка класна стая на балчишките училища и във всички детски градини новият календар на общината ще се ползва като учебно помагало. В него по месеци и хронологично, със снимков материал, се разказва историята. 

Това не са само снимки от нашия музей. Това са всички снимки, които успяхме да открием във варненския и добричкия музей. Подбрахме тези, които смятаме, че са най-характерни.

Всички снимки, фотоси и факсимилета са съпроводени с обяснителни бележки. Според историци и музейни работници в този си вид календарът може да бъде включен и в учебниците по история.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44