Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската брегова охрана спаси отново кораб с около 450 бежанци

| обновено на 02.01.15 в 17:19

Италианската брегова охрана спаси в протока на Отранто кораба "Езадин" с близо 450 имигранти на борда. Сред тях има деца и бременни жени. Имигрантите са в добро състояние. Доставена им е храна и питейна вода.


Търговският кораб, дълъг 60 метра и плаващ под флага на Сиера Лиеоне, е бил изоставен от екипажа и останал в последствие без гориво на около 40 мили от Санта Мария ди Леука – област Пулия. Въпреки лошите метеорологични условия, италианската брегова охрана успя чрез специализираната си военновъздушна техника и военноморски екипи да качи на кораба персонал от хеликоптер. В операцията участва и плавателен съд от мисията „Тритон” на Европейската агенция за контрол на външните граници на ЕС „Фронтекс”, който тегли на буксир кораба "Езадин". Плавателните съдове се движат с около три морски възела в час и се очаква да пристигнат късно тази вечер в Кориляно Калабро. 

Италианските власти забелязват, че превозвачите на бежанци отвеждат до определено място плавателния съд в протока на Отранто в Адриатическо море, заключват щурвала и бягат със спасителна лодка. Същият метод бе ползван преди два дни от онези, които изоставиха кораба, плаващ под молдовски флаг, с 970 имигранти на него, спасен от италианската брегова охрана. Интересен факт е, че и двата кораба бяха спасени недалеч от местността Finibusterrae – краят на Земята, където е върхът на тока на италианския „ботуш” и се срещат Адриатическо с Йонийско море.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44