Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд в Бургас потвърди присъдите по делото за катастрофата на автомагистрала „Тракия“

Апелативният съд в Бургас потвърди присъдите по делото за катастрофата на автомагистрала „Тракия“. При тежкия инцидент през 2011 година загинаха 9 души, а други 11 бяха ранени.

Присъдите - десет години лишаване от свобода за собственика на фирмата превозвач "Ентуртранс" Ениз Ченгел и за началника на транспортния отдел Николай Точев, както и пет години затвор за шофьора Светослав Димитров, остават. Апелативните магистрати са категорични, че собственикът и управителят са били наясно с лошото техническо състояние на автобусите. Проявили са престъпна небрежност, като не са осигурили необходимия контрол за редовното провеждане на технически прегледи.

Въззивната инстанция открива нарушения в квалификацията на престъплението за причиняване на смърт по непредпазливост и го коригира, но не променя размера на наказанието. Съдът потвърждава, че причината за произшествието е техническата неизправност на автобуса. В решението се посочва, че шофьорът е имал възможност да запази управлението, да намали скоростта и да спре, но не е действал адекватно. Наказанието му е по-малко, тъй като е помагал на пострадалите пътници.

Автобусът-ковчег катастрофира на 15 юни 2011 година на магистрала "Тракия" край Пловдив. Живота си загубиха девет души, а 11 бяха ранени. Решението на Бургаския  апелативен съд подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от уведомяването на страните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44