Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 мобилни групи охраняват горите в край Разлог, Белица и Добринище

Снимка: Георги Нейков, БНР

13 мобилни групи охраняват горите в района на Разлог, Белица и Добринище през празничните и почивни дни. Причините са зачестилите посегателства в горите и случаите на нападение върху горски служители.

Със заповед на директора на Югозападното държавно предприятие на територията на Елешница, Разлог, Добринище и Белица са командировани и екипи от съседни горски стопанства. Засилената охрана е денонощна. „Целта е тези проверки да не са кампанийни, а постоянни, за постигането на траен ефект и максимално ограничаване на незаконните дейности в горите”, коментира директорът на ЮЗДП  инж. Дамян Дамянов. От началото на декември до Коледа са проверени 150 обекта за добив на дървесина, над 400 превозни средства и 422 ловци. Съставени са актове и са конфискувани автомобили, дървесина и незаконно отстреляни животни. 

“Драстично зачестяват случаите на нападение срещуу служителите ни”, алармира Дамянов. При изпълнение на служебните си задължения горските надзиратели са подложени на агресия и посегателства от страна на организираните нарушители. Изпочупени стъкла и срязани гуми на личните и служебни автомобили, разбити прозорци на домовете им, обиди и заплахи са най-често използваните от бракониерите средства за саморазправа. Последният случай е на територията на ДГС-Самоков, където след констатиран незаконен превоз на иглолистни трупи, всички прозорци на служебния автомобил са изпочупени. Да бъде предприета законодателна инициатива за по-ефективна наказателна отговорност от лицата, извършващи посегателства върху горските служители, настояват от Югозападното държавно предприятие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44