Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кораб с 360 бежанци, изоставен в Средиземно море, акостира в Италия

| обновено на 03.01.15 в 12:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговският кораб „Езадин” със спасените от италианската брегова охрана сирийски бежанци пристигна в Кориляно Калабро. Корабът, плаващ под флага на Сиера Леоне, беше изоставен от превозвачите, оставен на автопилот и в последствие останал и без гориво, бедстваше недалеч от бреговете на област Пулия.

Под ръководството на специалисти от италианската брегова охрана и теглен от плавателен съд на европейската мисия „Тритон”, корабът „Езадин” успя да акостира, въпреки трудностите, в пристанището на Кориляно Калабро. 

Точният брой на бежанците, които са сирийци1 е 360, от които 243- ма мъже, 43 жени – от тях 4-ри бременни и 74 деца. Някои са премръзнали но общото им здравословно състояние е добро. Веднага им беше оказано съдействие. Те ще бъдат отведени в различни центрове за временно пребиваване на бежанци в област Калабрия и съседните й райони.

Италианската брегова охрана отбелязва този нов метод за трафик на имигранти с големи кораб,и оставени в един момент на автопилот, без екипаж на борда, което е изключително опасно. Без навременно съдействие на военноморските и военновъздушни сили, биха се разбили в скалистите италиански брегове между Адриатическо и Йонийско море.

От ООН благодариха на Италия за положеното усилие, отговорност и грижи за спасяването на бежанците. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44