Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха допълнителни санкции на Северна Корея, заради кибератаката срещу "Сони"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Съединените Щати наложиха допълнителни санкции на Северна Корея, заради кибератаката срещу филмовата студия "Сони", която според ФБР е дело на Пхенян. Мерките бяха обявени от президента Барак Обама. От Белия дом обвиниха Северна Корея в деструктивни и целящи сплашване кибер действия през месеците ноември и декември 2014-та година.

Санкциите са в отговор на серия от провокации на Северна Корея, като посегателството върху "Сони Пикчърс" е преминало границата, твърдят от Белия дом. Мерките, които изпращят ясен сигнал, че подобни действия няма да бъдат толерирани, засягат три учреждения, сред които държавна разузнавателна агенция и търговец на оръжия. Санкциите обхващат и десет души, които работят със засегнатите страни.

Ние приемаме насериозно атаката на Северна Корея, която целеше създаването на деструктивен ефект спрямо финансовото състояние на една американска компания и заплашване на артисти и други с цел ограничаване правото им свобода на изразяването, посочва в изявление прессекретарят Джош Ърнест.

Причина за хакерската атака и последвалите заплахи е комедията „Интервюто“, в която по комичен начин се говори за смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Някои експерти по киберсигурност поставиха под въпрос твърденията на властите за вината на Северна Корея, но висш служител пожелал анонимност, заяви, че след като официален Вашингтон се е запознал с доказателствата е нямало съмнение за ролята на комунистическата държава.

АП цитира представител на Белия дом, според когото санкциите са само първата стъпка от ответните действия на Америка след пробива в системите на Сони Пикчърс. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44