Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер посрещат Рождество Христово в Русия и Украйна

| обновено на 06.01.15 в 11:22
Снимка: Васко Михайлов
Православните християни в Русия се подготвят да посрещнат тази вечер Рождество Христово по стар стил.

В своето Рождествeнско послание към вярващите руският патриарх Кирил изразява надежда, че братските славянски народи, живеещи на територията на историческата Русия, ще успеят да запазят своето единство и че в техните многовековни духовни и културни връзки нищо няма да се промени, включително под въздействието на събитията в Украйна.

По думите на руския патриарх в тези празнични Рождественски дни цялата църква и той лично ще се молят за мир в братска Украйна
.

Патриарх Кирил използва посланието си, за да припомни, че през тази година се навършва хилядолетие от кончината на княз Владимир, дал началото на единно семейство на православни братски народи.

По-късно днес, когато завършва 40-дневният Велик пост, хиляди вярващи по традиция ще се събрат за Бъдни вечер в главния руски православен храм "Христос Спасител". Празничното богослужение в нощта на 6-и срещу 7-и януари ще оглави руският патриарх Кирил.

Тържествени литургии ще има тази вечер във всичките над 30 хиляди църкви и храмове на Руската православна църква по целия свят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44