Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК готова да ни окаже допълнителна подкрепа за бежанците

Емил Радев
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е готова да окаже на България допълнителна подкрепа за справяне с бежанската вълна. Това става ясно от официален отговор на запитване от евродепутата от ГЕРБ Емил Радев.

От Еврокомисията заявяват, че са запознати с нарастването на броя на търсещите закрила у нас, които за първите девет месеца на миналата година са били 6 776. През 2013-а на страната ни бяха отпуснати 5,6 милиона евро за подобряване на условията за прием и осигуряване на прехрана, правна и медицинска помощ за бежанците. 

Ако България се изправи пред нова извънредна ситуация, тя може да поиска спешна помощ от фонда за убежище, миграция и интеграция, отбелязват от Еврокомисията.

Според Емил Радев този отговор означава, че България може да разчита на европейските партньори за справяне с бежанската вълна на фона на продължаващата война в Сирия и Ирак, защото отговорността за бежанците е споделена между страните от Европейския съюз.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44