Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв вестник е "Шарли Ебдо", който стана обект на атаката в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Характерна за изданието "Шарли Ебдо" е острата социална сатира обект, на която са били и католическата църква и политическата класа. Изданието обаче се прочу по света в началото на 2006-а година, когато беше сред първите, които препечатаха предизвикалите противоречия по цял свят датски карикатури на пророка Мохамед.  Към тях седмичникът добави и свои - една от тях - на корицата, изобразяваше пророка разплакан с надпис "Трудно е да бъдеш обичан от тъпаци".

Нейният автор - Кабю, е сред убитите днес, както и колегата му - издателят Стефан Шарбоние. Той живееше  под полицейска охрана от 2012-а година заради смъртни заплахи, последвали нови карикатури на пророка Мохамед. Тогава редакцията на "Шарли Ебдо" беше запалена с коктейли "Молотов", сайтът на изданието беше обект на хакерска атака, а началната му страница беше заменена със снимка от Мека и текстове от Корана.

Съден, заплашван и обвиняван от властите, че налива масло в огъня, вестникът не променя политиката си и през 2012-а година отново осмива пророка, като този път го изобразява и гол.

На прицела на карикатуристите през годините неведнъж беше и "Ал Кайда", а напоследък "Ислямска държава" и нейният лидер.

В едно от последните си интервюта Стефан Шарбоние обяснява, че предпочита да живее прав, отколкото да умре на колене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44