Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на изкупувания у нас тютюн се срина до най-ниското ниво през последните 15 години

Цената на изкупувания у нас тютюн се срина до 3,80 - 4 лева, което е най-ниското ниво през последните 15 години. Над 30 процента от производителите в Гоцеделчевско са заявили, че се отказват от поминъка и напускат държавата.

С първите дни на новата година трябваше да започне масовото изкупуване на тютюна с ясен график на комисиите по населените места. Тъй като това не се случи, председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов поиска спешна среща с представителите на фирмите, които имат договори в района:

Това, което се уточнихме е в рамките на 10 дни доста тютюн в населените места да бъде изкупен, да бъде приключено в някои от населените места изкупуването. Тази година сме много ощетени. Това не се е случвало може би от 15 години. Цената е изключително ниска. Хората вече са стигнали до отчаяние и казват, че повече с тютюн няма да се занимават. Голям брой семейства искат да напуснат държавата. 30-35% смятам, че ще оставят тютюна.

На работна среща утре в Гоце Делчев ще бъдат обсъдени конкретни предложения за промени в Закона за тютюна, които да бъдат включени в проекта на земеделското министерство. Законът трябва спешно да влезе в пленарна зала, категоричен е Мименов: 

Това най-късно трябва да стане до засаждане на новата реколта, до към 25-и февруари да бъде приет. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44