Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Нападението срещу "Шарли ебдо" показва, че терористите се страхуват от свободата на словото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама нарече атаката срещу френското списание "подла" и "зла". Нападението според него показва, че терористите се страхуват от свободата на словото.

Пред репортери Обама изрази своите съболезнования към парижани и Франция като цяло, заради "ужасната терористична атака". Той обеща, че Съединените щати ще окажат помощ на съюзника си в борбата срещу тероризма за изправяне на извършителите пред правосъдието.

Нещо, в което съм твърдо убеден, че с французите споделяме ценности. И една от тях е  универсалното убеждение, че свободата на изразяването е нещо, което няма да бъде заглушено заради неразумно насилие, каза президентът.

Обама добави, че организациите, които се попитват да извършват подобни нападения, ще бъдат победени.

Телевизия NBC припомня, че през 2012-а Белият дом разкритикува публикацията на карикатури на пророка Мохамед в "Шарли ебдо", като ги определи за "дълбоко обидни за много хора".

По време на брифинг тогавашният прессекретар Джей Карни постави под въпрос доколко е подходящо публикуването на подобни карикатури, но наблегна на принципа за свобода на словото и заключи, че независимо колко обидни може да са карикатурите, те по никакъв начин не могат да оправдаят насилие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44