Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Банско иска да вземе на концесия ски зоната в Добринище

Снимка: БГНЕС


Община Банско ще предложи да вземе на концесия ски зоната на Добринище и новите зони за туризъм, определени в бъдещия план за управление на Националния парк "Пирин". 

Кметът Георги Икономов смята, че междуведомствената комисия, която ще направи преглед на концесията на ски зона "Банско", ще изчисти нерешените проблеми в последните години. Икономов поиска същата комисия да излезе със становище и по предложението на Общината за промяна в сегашния план за управление на парка, който забранява строителството на нова кабинкова линия и уплътняване на зоната:

Тази работна комисия трябва да излезе с предложение и за довършване на процедурата, която ние започнахме преди две години, а именно – частични промени в Плана за управление, които биха позволили да се построи втора кабинкова линия и да се уплътни малко ски зоната. За мен реалистичният срок е до края на февруари да бъдат финализирани и двата въпроса.

Идната седмица кметът на Банско ще внесе в Министерството на околната среда и водите предложение за отдаване на концесия на ски зоната над Добринище, каквато към момента няма. Икономов смята, че е напълно реалистично и справедливо Общината и местният туристически бизнес да са новите концесионери. Така ще бъде избегнато и монополното положение в курорта:

Аз тук не изключвам една нова възможност. Това би могло да стане чрез сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, съвместно с Общината, те да бъдат концесионери на новите територии в ски зоната и в Банско, и в Добринище. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44