Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик няма деца, настанени в институции през миналата година

Снимка: БГНЕС

През 2014-та година в Пазарджик няма нито едно дете, настанено в специализирана институция. По-голямата част от изоставените 89 бебета са върнати на биологичните си родители, останалите са осиновени или се отглеждат в приемни семейства. Данните са от доклад, предоставен на заседание на Областния координационен механизъм по деинституционализация.

27 от изоставените още в ридилния дом деца са настанени в приемни семейства, като 20 от тях вече са осиновени. Специалистите от отдел "Закрила на детето" са успели да убедят родителите на 62 от децата да бъдат приети отново в семействата си. Освен това в изпълнение на проект "Детство за всички" в област Пазарджик работят 4 от общо 8-те изградени центъра за настаняване от семеен тип, в които живеят 48 младежи.

На заседанието беше взето решение Областният координационен махенизъм да остане постоянно действащ консултативен съвет към областния управител с оглед увличаващия се брой изоставени бебета. Освен с деца, съветът ще работи и в посока превръщането на домовете за стари хора в нови тип социални услуги.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44