Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестно шествие на служителите от затворите и следствените арести

| обновено на 10.01.15 в 17:48
Снимка: БГНЕС

Вместо обещания за по-високи заплати и социални плащания, служителите на затворите получиха предупреждения за евентуални съкращения и оптимизация на звената. С подобни мерки ще се търси компенсация на недостигащите 10 млн. лв. за изравняване на доходите в системата на сигурността и за подобряване условията на труд. 

Това стана ясно след поредния национален протест на надзирателите, който премина в шествие пред Министерството на финансите, Министерския съвет и Народното събрание. 

Протестиращите настояват за изравняване на заплатите и нормални условия за труд. Надзирателите протестират и срещу неизпълнението на поетите ангажименти от правосъдното министерство. Едно от основните искания на протестиращите е изравняването на заплатите им с тези на служителите в МВР. Те се обявяват за стриктно заплащане на извънредния труд, нощните дежурства и по празничните дни.

В националния протест се включват и надзиратели от Врачанския затвор.

Около 50 охранители от врачанския затвор ще участват в протеста, съобщи Иван Тошев, председател на синдикалното дружество в затвора. Охранителите настояват държавата да спазва собствените си закони:

По Закона за МВР трябва да ни се изплаща нощен труд, празнични дни, да ни се изравнят плащанията с останалите служители от сектор "Сигурност". Също така в проектобюджета за 2015 година не са отразени тези плащания. Досега викаха "няма пари, сега се приема бюджетът", но отново не сме предвидени.

Напрежението сред охранителите в затвора във Враца ескалира и заради незаетите с години свободни работни места в иначе бедния регион. На един надзирател там се падат около 100-130 затворника.

Ние сме с минимум хора. Има доста незаети щатни места, което допълнително ни натоварва. По принцип бройката ни трябва да е около 90 човека, но сега сме 75. Не знам защо не се запълват тези незаети бройки. Явно пак с цел икономии.

Затворът във Враца е за рецидивисти и е един от най-тежките в страната. Новоназначен служител там започва с работна заплата около 500 лв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44