Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": Атаката срещу "Шарли ебдо" е нов хибриден модел тероризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" бележи възникването на нов "хибриден" модел на терористичните актове, коментирак "Файненшъл таймс".

С възхода на групировката "Ислямска държава" анализаторите на тероризма съставиха обща формула за предполагаемите бъдещи нападения: докато старата мрежа Ал Каида все още е съсредоточена върху "ефектни", но трудно осъществими заговори, като отвличането на самолети например, "Ислямска държава" вероятно ще извършва по-скромни, по-аматьорски атаки, които после ще прокламира по социалните мрежи, за да привлече последователи от западни държави.

Убийствата в "Шарли ебдо" обаче опровергават тази теза. Безмилостните действия на убийците имат белези от подхода както на "Ал Каида", така и на "Ислямска държава" - внимателно планиране, професионално изпълнение и ефектност, при което много малка група действа с ограничени ресурси. Така че сега възниква заплаха от нов, "по-внимателно калиброван хибриден терор" - такъв, който трудно ще бъде проследяван от един източник или който ще бъде предизвикан от ясна верига от командване. 
Все пак все още не е ясно дали атаката на братята Куаши и средите, в които се движат, е нещо самобитно, или е сигнал за нова тенденция. Западните разузнавателни служби са почти сигурни, че братята имат отдавнашни връзки с "Ал Каида". Те са от поколението, за което не "Ислямска държава", а Осама бин Ладен е гласът на глобалния джихад. Друг признак е това, че те не убиват безразборно като "Ислямска държава", а целенасочено - карикатуристи, които обвиняват в богохулство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44