Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първия работен ден на московската борса рублата отново тръгна рязко надолу

Снимка: Васко Михайлов

В първия за тази година работен ден на московската борса рублата отново тръгна рязко надолу спрямо долара и еврото.

Докато траят новогодишните празници, курсът на долара нарасна с 10 рубли и това предизвика масово разпродаване на руската парична единица. Тази сутрин американската валута прехвърли 63 рубли, а стойността на еврото достигна нивото от 75 рубли. По този начин категорично бяха опровергани официалните твърдения на представители на руската централна банка, че нивата, постигнати в края на миналата  година, са стабилни и че рублата е намерила своето равновесно ниво.

Две са основните причини, които според анализаторите влияят в момента върху негативните тенденции на руския валутен пазар - от една страна са рекордно ниските от години насам цени на петрола, а от друга са негативните тенденции при определянето на кредитния рейтинг на Русия. В петък международната агенция Fitch понижи своите прогнози за руската икономика и финанси до най-ниското инвестиционно ниво.

При евентуално ново движение надолу в кредитния рейтинг дълговите книжа на Русия влизат в спекулативната зона и международните кредитори могат да поискат от Русия предсрочно да погаси своите задължения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44